Veelgestelde vragen

De AeroChamber Plus® Flow-Vu® is een antistatische voorzetkamer. Een voorzetkamer is een medisch hulpmiddel dat ervoor zorgt dat u op een gemakkelijke manier longmedicatie voor astma of COPD kan inhaleren. Bij het gebruik van een voorzetkamer heeft u na het indrukken van de dosisaerosol meer tijd om de medicatie in te ademen omdat de vrijgekomen aerosoldruppeltjes worden opgevangen in de voorzetkamer. Hierdoor worden de grotere aerosoldruppeltjes uitgefilterd en blijven er minder deeltjes achter in de mond- en keelholte.

AeroChamber heeft een uitgebreid assortiment. Welke AeroChamber voor u geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw leeftijd, de grootte van uw gezicht en uw inhalatiekracht. 

In uw apotheek is een pasmasker aanwezig. Hiermee kan het juiste masker worden bepaald (klein of groot). Indien uw apotheek geen pasmasker heeft, kan het bij ons worden opgevraagd.

Het volledige AeroChamber® assortiment vindt u hier.

Gezichtsmaskers zijn essentieel voor baby’s en jongere kinderen t/m 4 jaar. 

Gezichtsmaskers zijn ook ideaal voor volwassenen die moeite hebben met de inhalatie via het mondstuk of gewoon behoefte hebben aan meer gebruiksgemak. U hoeft dan alleen maar met uw normale rustademhaling door de voorzetkamer te ademen om het medicijn te inhaleren.

Het groene model met mondstuk is speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Het werkt met een lage inhalatieweerstand. Dit is zo gemaakt omdat kinderen minder inhalatiekracht hebben dan volwassenen.

Als u een fluittoon hoort betekent dat u te krachtig inademt. Inhaleer minder krachtig, dan verdwijnt de fluittoon. U inhaleert goed als de Flow-Vu® inhalatie- indicator beweegt en u geen fluittoon hoort. Dit geldt alleen op de modellen voor volwassenen en het mondstuk voor kinderen*.

*Het baby- en kindermasker hebben geen fluittoon, omdat jonge kinderen nog niet zo krachtig kunnen inhaleren.

Om een goede werking te kunnen garanderen is het belangrijk de AeroChamber Plus® Flow-Vu® na 12 maanden gebruik te vervangen. Om een nieuwe AeroChamber ® voorzetkamer aan te vragen heeft u een recept van uw behandelend (long)arts nodig.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden één voorzetkamer per jaar. Deze valt onder het eigen risico vanuit de basisverzekering. Hiervoor is een recept van uw behandelend (long)arts nodig. Dit geldt voor alle voorzetkamers uit het AeroChamber assortiment. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

De AeroChamber dient wekelijks te worden gereinigd. Dat kan door het gedurende 15 minuten in een milde oplossing van vloeibaar afwasmiddel in lauw schoon water te laten weken en vervolgens aan de lucht te laten drogen. De AeroChamber kan ook in de vaatwasser worden gereinigd. Lees hier de reinigingsinstructies.

 

Indien de vaatwasser op een normaal of licht programma kan worden ingesteld, zonder de keuze ‘extra droog’, dan kan de AeroChamber® in de vaatwasser. Plaats de onderdelen in het bovenste rek van de vaatwasser met het mondstuk (of masker) naar boven. De voorzetkamer kan permanent worden beschadigd als die in de vaatwasser wordt gereinigd bij een temperatuur boven de 70°C. Lees hier de reinigingsinstructies.

Het is normaal dat er deeltjes in de AeroChamber achterblijven. Dit heeft geen invloed op de werking van uw geneesmiddel. Ook is dit niet nadelig voor de werking van de AeroChamber. De witte deeltjes zijn grote medicijndeeltjes die normaal achterblijven in uw mond- en keelholte. De grote medicijndeeltjes kunnen niet volledig oplossen in water en spoelen niet weg bij het schoonmaken. De aanslag treedt sneller op wanneer u vaker per dag moet puffen of meerdere inhalatoren met dezelfde AeroChamber gebruikt.

Het wordt aangeraden de AeroChamber op een droge plaats te bewaren, niet in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Om de AeroChamber op een handige en hygiënische manier te bewaren kunt u een bewaartas aanvragen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

De AeroChamber Plus® Flow-Vu® werkt met alle niet-ademgestuurde dosisaerosolen (zie de verpakking of het een dosisaerosol is).

Dosisaerosolen met een ovale en ronde opening passen beide op de Aerochamber. Bij een ronde opening kan er sprake zijn van een open ruimte tussen het rubber en de dosisaerosol. Dit heeft geen invloed op de werking.

Het masker is gemaakt van speciale siliconen die voor medische hulpmiddelen geschikt zijn.

In geen enkel onderdeel van de AeroChamber zit latex.

Er zitten geen ftalaten, latex, lood of pvc (polyvinylchloride) in de onderdelen van de AeroChamber.

Net als de AeroChamber® voorzetkamer wordt de AeroTrach Plus® één keer per jaar vergoed. Deze valt onder het eigen risico vanuit de basisverzekering. Hiervoor is een recept van uw behandelend (long)arts nodig. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

De AeroTrach Plus® dient dagelijks te worden gereinigd.

De AeroChamber2go™ valt net als Aerochamber Plus® Flow-Vu® onder dezelfde vergoedingsregeling. De meeste zorgverzekeraars vergoeden één voorzetkamer per kalenderjaar. Deze valt onder het eigen risico vanuit de basisverzekering. Hiervoor is een recept van uw behandelend (long)arts nodig. Het aantal voorzetkamers dat per jaar wordt vergoed is afhankelijk van de zorgverzekering. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

De AeroChamber2go™ is verkrijgbaar in de apotheek.

De AeroChamber2go™ dient wekelijks te worden gereinigd. Dat kan door het gedurende 15 minuten in een milde oplossing van vloeibaar afwasmiddel in lauw schoon water te laten weken en vervolgens aan de lucht te laten drogen. De AeroChamber2go™ kan ook in de vaatwasser onder een temperatuur van 70ᵒ worden gereinigd. Lees hier de reinigingsinstructies.

De Aerochamber2go™ is niet ontworpen voor gebruik met dosisaerosolen (puffers) met ronde mondstukken. Gebruik van deze medicijnen kan voortijdige slijtage of schade aan de AeroChamber2go™ veroorzaken.

Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via mail aerochamber@focuscare.nl of bel 085 – 792 08 00. Wij helpen u graag verder!